Belöningsteknik del 2

Vad som är en bra belöning är det hunden som avgör. Du kan köpa det dyraste och finaste godiset. Du kan köpa den mest färgglada och roliga leksaken med prassel, päls och pip. Men hunden kanske föredrar en toarulle i ett snöre eller ett helt annat godis, kanske hemlagat. Hur du vet att du har en bra belöning ser du på beteendet.

Om belöningen är bra når ni målet i träningen snabbare än när belöningen är sämre. Du kan även se det på hundens inställning till träningen, vilket är helt individuellt. Till exempel hunden står med hög förväntan i blicken, viftar hej vilt med svansen och ber om nästa drag så har jag en känsla av att jag har hittat en bra belöning. 

Vad som är en bra belöning kan variera.

Du behöver tänka på vilken miljö ni är i. Ju svårare och mer utmanande miljö för hunden desto högre värde behöver belöningarna ha. Ju svårare och mer avancerade saker ni tränar på, desto högre värde på belöningarna behöver ni ha.

En annan sak att fundera över är vilka belöningar som passar bäst till det ni tränar. Tränar ni på lugna och långsamma beteenden så är det inte så passande med en lekbelöning till exempel. Då kan godis eller patétub passa bättre. Vid inkallningsträning eller annan träning där vi vill ha fart kan leksaker som belöning passa bättre.

Tänk på vilken typ av leksak du väljer som belöning. Vill du göra några repetitioner på rad är det lättast med en leksak som både du och hunden kan hålla i samtidigt. Till exempel en lång repleksak. På en sista repetition kan du använda en leksak som du kastar iväg så hunden får jaga efter den. Då måste det inte vara en leksak som ni båda ska kunna hålla i samtidigt.


Träna med den hunden du har framför dig just i denna stunden.

Hur individen mår för stunden har stor inverkan på träningen och därför även våra belöningar. Vad som hände några timmar innan eller några sekunder innan kan påverka hunden i just den stunden ni tränar. Plötsligt kanske leksaken inte är intressant. Plötsligt kanske godiset inte är så gott. Det kan bero på hundens motivation och behov för stunden. Pressa inte varken dig själv eller hunden. Se omständigheterna och gör det bästa av situationen så att ni båda avslutar med en härlig känsla.

Testa belöningarna innan ni börjar träna.

Innan ni börjar träna, framförallt i nya miljöer, så kan du testa om belöningarna fungerar. Be om enkla beteenden som hunden kan och belöna. Se om hunden kan ta belöningen från marken och från din hand.

Leveransen

Nästa bit som påverkar hunden är hur belöningen levereras, hur hunden kommer åt sina belöningar. Det hela är en process av olika bitar som man kan gå in och mixtra lite med, prova sig fram. Det kollar vi på i nästa avsnitt.

Kommentarer

Populära inlägg

En billig och enkel livförsäkring. Säkerhetslänk!

Anlita hunddagis Del 1

(HUND)Kläder efter väder